Η οργάνωση της εκδρομής

Ημερομηνία υποβολής: Τε 18 Απρ 2012

Ο Διευθυντής ενός Δημοτικού σχολείου της Φλώρινας ανέθεσε στους μαθητές  της ΣΤ΄ τάξης να οργανώσουν μία εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Οι οδηγίες που τους έδωσε ο διευθυντής ήταν: 1)να πάρουν προσφορές από 3 τουριστικά πρακτορεία για τις τιμές των λεωφορείων ,2) να αποφασίσουν ποιο τους συμφέρει και 3)να ενημερώσουν όλους τους μαθητές του σχολείου για το πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσει ο καθένας  για την εκδρομή, ώστε να τα συγκεντρώσει ο ταμίας της κάθε τάξης. Οι μαθητές όλου του σχολείου είναι 125 και το κάθε λεωφορείο χωράει 50 άτομα.
Οι προσφορές που πήραν από τα 3 πρακτορεία ήταν οι παρακάτω:
Προσφορά Α΄:  Λεωφορείο 350 €
Προσφορά Β΄: 8 € το άτομο
Προσφορά Γ΄ : 0.80 € το χιλιόμετρο για τη βασική διαδρομή. Τα επιπλέον χιλιόμετρα μέσα στην πόλη δεν υπολογίζονται.(Απόσταση Φλώρινας-Θεσσαλονίκης: 196χιλιόμετρα).
Α)Πόσο πρέπει να πληρώσει ο κάθε μαθητής σε κάθε περίπτωση;
Β)Ποια προσφορά είναι η πιο συμφέρουσα;
Γ)Τελευταία στιγμή αρρωστήσανε 3 μαθητές και δεν πήγανε στην εκδρομή, ενώ είχανε πληρώσει. Τα χρήματα όμως πρέπει να επιστραφούν στους μαθητές αφού δεν πήγαν. Πόσα επιπλέον χρήματα πρέπει να ζητήσουν τώρα από τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου για να επιστρέψουν τα χρήματα στους 3 μαθητές που τελικά δεν πήγαν;

Το πρόβλημα σε αρχείο pdf: Λύσεις:

Μαθηματικά της Φύσης και της Ζωής, 2011